Wat is 404-fout

Wat is een 404-fout?

Een 404-fout, ook wel bekend als "Pagina niet gevonden"-fout, is een HTTP-statuscode die aangeeft dat een webserver de opgevraagde bron niet heeft kunnen vinden. Wanneer een gebruiker een webpagina probeert te openen die niet meer bestaat of is verplaatst, antwoordt de server met een 404-foutcode, waarmee de gebruiker wordt geïnformeerd dat de pagina die hij zoekt niet kan worden gevonden.

Oorzaken van 404-fouten

Er zijn verschillende redenen waarom een 404-fout kan optreden:

1. Gebroken of verwijderde links: Wanneer een webpagina wordt verwijderd of de URL ervan wordt gewijzigd zonder de juiste omleiding, zullen alle gekoppelde pagina's die nog steeds naar de oude URL verwijzen, resulteren in een 404-fout. Dit kan gebeuren door herstructurering van de website, verwijdering van inhoud of URL-veranderingen.

2. 2. Fout getypte URL's: Als een gebruiker handmatig een onjuiste URL in de adresbalk van de browser invoert of op een hyperlink met een typefout klikt, wordt hij doorgestuurd naar een niet-bestaande pagina en krijgt hij een 404-foutmelding.

3. Verlopen of verwijderde inhoud: Als een webpagina is verwijderd of de inhoud ervan is verlopen, zal elke poging om die pagina te openen resulteren in een 404-fout. Dit komt vaak voor wanneer de inhoud van een website regelmatig wordt bijgewerkt, maar oude URL's niet goed worden omgeleid.

4. Problemen met serverconfiguratie: In sommige gevallen kunnen verkeerde configuraties of beperkingen van de server 404-fouten veroorzaken. Dit kunnen problemen zijn met DNS-instellingen, serverrechten of verkeerd geconfigureerde omleidingsregels.

Invloed op SEO

Vanuit SEO-oogpunt kunnen 404-fouten negatieve gevolgen hebben. Wanneer zoekmachines een website crawlen en meerdere 404-fouten tegenkomen, duidt dit op een slechte gebruikerservaring en kan dit resulteren in lagere rankings voor de betreffende website. Dit is waarom:

1. Slechte gebruikerservaring: Wanneer gebruikers op een 404-foutpagina terechtkomen, wordt hun surfervaring verstoord en kan dit leiden tot frustratie. Dit kan leiden tot hogere bouncepercentages, minder tijd die op de site wordt doorgebracht en uiteindelijk een negatieve impact hebben op de metriek van de gebruikersbetrokkenheid.

SEO Consultant inhuren

2. Verloren linkwaarde: Als externe websites of interne pagina's linken naar een URL die een 404-fout produceert, gaat de linkwaarde of het "link-sap" dat deze links doorgeven aan de doelpagina verloren. Dit kan de autoriteit en het rankingpotentieel van de website verminderen.

3. Inefficiëntie van het crawlen: Crawlers van zoekmachines besteden een beperkte hoeveelheid tijd en middelen aan het indexeren van een website. Als ze een groot aantal 404-fouten tegenkomen, belemmert dit hun vermogen om de site effectief te crawlen en te indexeren. Dit kan leiden tot een slechte zichtbaarheid en lagere rankings voor de pagina's van de website.

Hoe om te gaan met 404-fouten

Om de negatieve gevolgen van 404-fouten te beperken, is het van cruciaal belang om ze op de juiste manier te behandelen. Hier zijn aanbevolen werkwijzen voor het beheren van 404-fouten:

1. Aangepaste foutpagina's: In plaats van een algemene of standaard 404-foutpagina weer te geven, is het raadzaam om een aangepaste foutpagina te maken die gebruikers relevante informatie biedt, zoals suggesties voor alternatieve pagina's, een zoekbalk of links naar populaire inhoud.

2. Omleidingen implementeren: Als een webpagina permanent wordt verplaatst of de URL-structuur wordt gewijzigd, is het essentieel om 301-omleidingen in te stellen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers en zoekmachines automatisch worden omgeleid naar de juiste pagina, waardoor de linkwaarde behouden blijft en de gebruikerservaring goed blijft.

3. Voer regelmatig controles uit en repareer gebroken links: Voer periodieke controles van uw website uit om gebroken links op te sporen en onmiddellijk te repareren. Gebruik tools zoals Google Search Console, die rapporten over crawlfouten bieden, om 404-fouten proactief te identificeren en aan te pakken.

4. Controleer en corrigeer interne links: Houd interne links binnen je website goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet leiden tot 404-fouten. Werk links die naar verwijderde of onbestaande pagina's verwijzen bij of repareer ze.

5. Update sitemaps: Wanneer er wijzigingen worden aangebracht in de structuur of inhoud van uw website, moet u de XML-sitemap bijwerken zodat deze de nieuwste URL's bevat. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina's te ontdekken en te indexeren.

6. Controleer crawlfouten: Controleer regelmatig de crawlfouten die worden gerapporteerd in Google Search Console of andere webmasterhulpprogramma's om terugkerende 404-fouten te identificeren en op te lossen. Onderzoek patronen en verhelp eventuele onderliggende problemen die deze fouten veroorzaken.

Conclusie

Kort samengevat treedt er een 404-fout op wanneer een webserver de opgevraagde bron niet kan vinden, wat aangeeft dat de pagina niet bestaat of is verplaatst. Deze fouten kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring, de SEO-ranglijst en de efficiëntie van het crawlen door zoekmachines. Door 404-fouten op de juiste manier af te handelen met behulp van aangepaste foutpagina's, redirects, regelmatige controles en monitoring, kunnen website-eigenaren de negatieve effecten beperken en hun gebruikers een betere browse-ervaring bieden.